Elfit Dietistenpraktijk: Dieet en Leefstijl
Contracten met alle zorgverzekeraars, vergoeding via de basisverzekering
.png)
We zijn aangesloten bij FODMAP diëtisten. Dit is een coöperatie van diëtisten die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van cliënten met darmklachten, het prikkelbare darm syndroom en het FODMAP dieet.
Het is zo zonde dat niet iedereen op de hoogte is van het enorme effect dat voeding heeft op buikklachten.
Als mensen met buikklachten al gewend zijn om gezond te eten en voldoende vezels en vocht binnen krijgen is het FODMAP-beperkte dieet een goede optie.
Bij het FODMAP dieet wordt gedurende minimaal 6 weken een aantal producten weggelaten uit de voeding. Vijf suikers (de FODMAPs) kunnen de grote boosdoeners zijn bij buikklachten, ze komen voor in bepaalde groenten en fruit, vloeibare zuivel en tarwe.
Ongeveer bij 70% van de mensen die het FODMAP dieet volgen zien we verbetering!!
Het FODMAP-beperkte dieet is ontwikkeld voor patiënten met ernstige klachten als gevolg van het prikkelbare darm syndroom (PDS), waarbij andere therapieën onvoldoende hebben geholpen.
Een opgeblazen gevoel, buikpijn en een verstoorde stoelgang met diarree en/of obstipatie zijn symptomen die vaak voorkomen bij PDS. De precieze oorzaak van PDS is niet bekend.
Om te beoordelen of het dieet bij u werkt is het van groot belang dat het dieet strikt gevolgd wordt.
Aangezien het een ingewikkeld dieet is raden we u aan om het dieet op te starten onder begeleiding van een Elfit diëtiste. Wij helpen u met de praktische uitvoering van het dieet, het voorkomen van ongewilde dieetfouten en met het beoordelen van uw klachten. U krijgt een op uw situatie afgestemd advies over de beste aanpak.
Succesverhaal 1: Laatste strohalm
Mw. was op advies van de internist doorverwezen naar Elfit.
Reden van verwijzing was bijna dagelijks last van haar darmen met heftige krampen, daardoor ook slecht slapen, paar maal per dag last van diarree, bleef naar de wc lopen.
Ze had allerlei onderzoeken gehad via de internist, daar was niets uitgekomen.
Naar Elfit was voor mw. de laatste strohalm gaf ze aan.
Op ons advies is mw. met het FODMAP dieet aan de gang gegaan.
Eigenlijk heel snel nadat mw hiermee was gestart namen de darmklachten af.
Mw. haar reactie tijdens een vervolgconsult met Elfit:
Gaat top, slaap weer door. Geen last meer van krampen, 1 x per dag naar het toilet (ziet er normaal uit).
Ze gebruikte eerder het medicijn Entocort om haar darmproblemen wat draaglijker te maken, heeft ze nu niet meer nodig!
Succesverhaal 2: Door fodmap dieet tevreden baby zonder krampjes?
Onlangs een cliënt gesproken die pas bevallen was van een baby.
Tijdens de zwangerschap heeft moeder darmproblemen ontwikkelt (buikpijn, erge krampen die soms heel lang aanhielden, borrelende buik, opgezette buik, winderigheid en opeens nodig naar de wc moeten).
Na de bevalling bleven de klachten en moeder wilde graag voedingsadvies om haar darmen tot rust te brengen en daardoor geen pijnlijke klachten meer hoefde te ervaren.
Moeder heeft advies gekregen over het fodmap dieet en zodoende voedingsaanpassingen gedaan.
2 weken later heb ik moeder weer gesproken en sinds ze begonnen is met het dieet heeft ze nog geen buikkrampen weer gehad. Ook haar toiletgang is veel beter geworden. Het gaat dus de goede kant op!
Daarnaast heeft ze een heel tevreden baby zonder krampjes.
Zou dat ook door het fodmap dieet van de mama komen?
Tip: Heb je een baby met krampjes en geef je borstvoeding? Dan kan het fodmap dieet een serieuze optie zijn.
Elfit kan je daar heel goed bij helpen!!


Wilt u weten of het FODMAP dieet ook geschikt is voor u?
Stel uzelf dan eerst onderstaande vragen:
- Heeft u spijsverteringsproblemen, zoals winderigheid, een opgeblazen buik, pijn in de onderbuik, diarree en/of obstipatie?
- Bent u gediagnostiseerd met een prikkelbare darm (of een andere vorm van deze darmklachten) door een arts of heb je een darmontstekingsziekte met prikkelbare darmklachten?
- Heeft uw arts of diëtist het FODMAP dieet aangeraden?
- Is coeliakie uitgesloten door uw behandelend arts?
- Heeft u een voedselallergie-test gedaan en kwam daar niets uit? Of kwam er wel iets uit maar houd u nog steeds klachten?
- Heeft u nog steeds klachten na het implementeren van gezonde gewoontes als regelmatig eten, stress onder controle houden, voldoende bewegen, genoeg vezels eten en genoeg vocht drinken?
- Bent u fysiek, mentaal en emotioneel in staat om een bepaald dieet te volgen?
- Bent u bereid om uw voedingspatroon goed en eerlijk onder de loep te nemen en een voedingsexperiment aan te gaan?
Wanneer u de meeste van de volgende vragen met “ja” kunt beantwoorden is het FODMAP dieet geschikt voor u!
Het FODMAP dieet bestaat uit 3 fasen:
1 – Eliminatiefase / FODMAP-arm dieet
2 – FODMAP herintroductiefase
3 – Personalisatiefase
Als u begint met het FODMAP dieet, start u met de eliminatiefase. Tijdens de eliminatiefase vervangt u FODMAP-rijke voedingsmiddelen van het dieet door vergelijkbare FODMAP-arme alternatieven om de darmklachten te verminderen.
U krijgt hiervoor van ons duidelijke lijsten met wat u wel en niet kunt eten, aangevuld met een voorbeelddagmenu, een boodschappenboek, weekmenu's en recepten. Ook krijgt u hulp bij het lezen van etiketten.
Tijdens de herintroductiefase gaat u één voor één de vijf verschillende FODMAPs te herintroduceren leert u uw lichaam beter kennen. Mogelijk kunt u de fructanen in tarwe niet verdragen en lactose in melk bijvoorbeeld wel. Zo legt u zich niet onnodig beperkingen op in de voeding en kunt u weer meer afwisseling in uw eetpatroon aanbrengen.